home-icon
menu

Tijdens het zowel absurde als interessante zondagochtend programma op Into the Great Wide Open hebben Dopper, Weltevree, Studio Rooiejas, Lab Vlieland, Monnik en Vitens samen met alle aanwezigen, de Watermeent opgericht. Water is namelijk een groot goed, en in overvloed aanwezig. Water is niet schaars, hoe graag de handel het ook schaars wil maken. Het is een gemeenschappelijk goed, waar we allemaal recht op hebben. Maar dat brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee, want de crux zit in de praktijk, in de handelingen die zorgen dat de watervoorraad niet uitgeput raakt. Zij zijn verbonden door in stilte water naar de zee te dragen, en daarmee de kringloop van water op een duurzame manier te begeleiden en het overvloedsdenken uit te dragen. Hieronder een impressie van de verhalen.

De festivalwereld loopt achter als het gaat om de energierekening. Eindgebruikers betalen voor de aansluiting en niet voor het verbruik. Hierdoor maakt het niet uit hoeveel je daadwerkelijk verbruikt, en dat stimuleert niet om zo efficiënt mogelijk met de stroom om te gaan. Door per kilowatt uur af te gaan rekenen is de verwachting dat gebruikers bewuster en efficiënter met de stroom om zullen gaan en zo minder energie verbruiken, wat weer bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Into the Great Wide Open. Om dit mogelijk te maken werken de bedrijven Watt-Now en LoraTec samen met Innofest om dit jaar een systeem van sensoren en energiemetingen te testen. Zo brengen ze het elektriciteitsverbruik in kaart en communiceren hierover met de cateraars. Deze management informatie wordt door de cateraars als zeer waardevol ervaren.

Dit jaar staat het water van Vlieland centraal in de bars van Into the Great Wide Open. Om de ecologische voetafdruk van het festival verder terug te brengen zijn de bekende frisdranken niet meer verkrijgbaar. Door het Vlielandse kraanwater, afkomstig uit de zoetwaterbel van het eiland, te carboniseren en te mengen met ambachtelijke siropen van Saru Soda is het transportvolume van frisdranken met 85% gereduceerd. De siropen worden in Amsterdam gemaakt en per zeilschip CO-neutraal naar Vlieland gevaren. Ook bij BRAK, de waterbar Bij de IJsbaan, worden de drankjes van het Vlielandse water gemaakt. Maar ze gaan nog verder door ook de kruiden voor de cocktails, thee en ijsthee van het eiland te halen.

Al het afval van Vlieland moet met de boot naar Harlingen om daar verwerkt te worden. Daarnaast moeten bedrijven en bewoners compost uit Harlingen halen voor hun tuinen en grond. Dat kan efficiënter. We zijn gaan zoeken naar manieren om het groenafval te composteren op het eiland. Vorige jaar tijdens Into the Great Wide Open hebben we al backstage etensresten en groenafval gescheiden om te composteren. Dit ging nog op de ouderwetse manier wat snel een half jaar duurt voordat je daadwerkelijk compost hebt. Dit jaar testen we een snel-composteermachine van Ecocreation, die etensresten in 24 uur omzet in compost. Een gigantische verbeterslag, en daarom vragen we bezoekers nu ook afval te scheiden, zodat er zo min mogelijk afval naar het vasteland gaat met de boot.

Vorig jaar introduceerden we met Goodfuels en het festival het gebruik van biobrandstof voor de generatoren op Into The Great Wide Open. Dit jaar gaan we een stap verder door een tijdelijk tankstation neer te zetten wat door de voertuigen van het festival en door bewoners van Vlieland gebruikt kan worden. Veel bewoners willen graag meegaan in het verduurzamen van Vlieland, maar elektrisch rijden is voor lang niet iedereen een optie. Biobrandstof is daarom een ideale manier om toch bij te dragen aan het doel om Vlieland in 2020 CO2 neutraal te krijgen, en tegelijkertijd in de vertrouwde dieselauto’s te blijven rijden. Lab Vlieland, GoodFuels en Into The Great Wide Open bieden daarom de BioPower Diesel aan tegen kostprijs om te kijken of er animo is om hier in de toekomst meer mee te gaan doen.

Vanaf donderdag start Into The Great Wide Open op Vlieland en helpen we met een heel aantal partners de circulaire tranisitie versnellen. We gaan onder andere massaal afval scheiden, razendsnel composteren, we openen een tijdelijk tankstation, zeilen af en aan met spullen, zuiveren zeewater tot drinkwater en richten een Watermeent op. Naast de festivalprogrammering dus nog een flink duurzaamheidspakket waarmee we het festival inzetten om problemen uit 'de echte wereld' op te lossen. Hieronder praten we je bij over wat er allemaal gebeurt en gaat gebeuren: 10 projecten op Into The Great Wide Open 2017.

Water is een groot goed. Helemaal op Vlieland, dat is gezegend met een zoetwaterbel dat als een bijna oneindige bron fungeert. Zeewater wordt wolken, de regen slaat neer op de Vlielandse duinen, de zandlagen filteren het in 30 jaar, waarna het door het waterleidingbedrijf wordt opgepompt en zo komt het ook weer uit de kraan. Het water op Vlieland is van ons allemaal en is voor een paar grijpstuivers beschikbaar.

Een nieuwe mooie samenwerking voor de werkplaats! Dit weekend is festival A Day at the Park in het Amsterdamse Bos waar we werken aan een sociale een duurzame festivalproductie. Gisteren en vandaag plaatsen we met hulp van de verkeersregelaars en werkbrigade van Boswerk de prikkabel waarmee een pad van 1500 meter naar het festivalterrein sfeervol wordt verlicht. De brigade is onderdeel van Amsterdam Werkt, een sociaal project van gemeente Amsterdam om mensen met een uitkering klaar te stomen voor een baan in de stad.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland