home-icon
menu

Vanaf donderdag start Into The Great Wide Open op Vlieland en helpen we met een heel aantal partners de circulaire tranisitie versnellen. We gaan onder andere massaal afval scheiden, razendsnel composteren, we openen een tijdelijk tankstation, zeilen af en aan met spullen, zuiveren zeewater tot drinkwater en richten een Watermeent op. Naast de festivalprogrammering dus nog een flink duurzaamheidspakket waarmee we het festival inzetten om problemen uit 'de echte wereld' op te lossen. Hieronder praten we je bij over wat er allemaal gebeurt en gaat gebeuren: 10 projecten op Into The Great Wide Open 2017.

Duurzaamheid op Into The Great Wide Open '17

1. Generatoren en transport op biobrandstof

De onmisbare dieselaggregaten die er nog zijn draaien op B100, een tweede generatie biobrandstof van Goodfuels. Daarnaast opent Lab Vlieland een tijdelijk biobrandstof tankstation op het eiland voor het festivaltransport, maar ook Vlielanders mogen de biobrandstof proberen. Het tijdelijke tankstation is geopend op 29 en 30 augustus en is gevestigd op Havenweg 66, Vlieland.

2. Afval scheiden, razensnel composteren & lokaal groencirkels sluiten

Voor het eerst gaan we massaal afval scheiden aan achter- én voorkant. Alle biologisch afbreekbare spullen (zoals de bordjes, het bestek, de koffiebekertjes en etensresten) worden aan de voorkant en backstage verzameld en in een snelcomposteermachine gegooid; een wereldprimeur! In slechts een etmaal is het compostproces al voltooid.

Op de plek en de schaal van Into The Great Wide Open zijn de voordelen enorm; minder afval leidt tot minder transport en dus ontstaat er minder CO2-uitstoot. En: de ‘groencirkel’ wordt gesloten op Vlieland en er ontstaat een nieuwe grondstof: Compost. Dit wordt gebruikt om nieuwe planten op te kweken, het terrein te regenereren, kruidenthee en cocktails te maken bij BRAK, de fonkelnieuwe en ook unieke waterbar Bij De IJsbaan.

3. CO2-vrije vrachtlijndienst

Kunstinstallaties worden zeilend naar Vlieland gebracht, samen met 2100 liter speciaalbier, ruim 400 dozen biologische wijn en 60 dozen siroop. En na afloop komen daar ook nog fietsen bij die terug moeten naar Terschelling. Met de ambitie om een vaste CO2-vrije vrachtlijndienst te organiseren.

Sinds 2014 vaart de Stille Vloot over de Waddenzee, van Amsterdam naar Vlieland. In dat ene jaar waarin we met 5 tesla’s en een handvol elektrische bussen was er nog maar 1 boot, inmiddels zijn het er meerderen. 

4. Wij Water

Water is een groot goed. Helemaal op Vlieland, dat is gezegend met een zoetwaterbel dat als een bijna oneindige bron fungeert. Zeewater worden wolken, de regen slaat neer op de Vlielandse duinen, de zandlagen filteren het in 30 jaar, waarna het door het waterleidingbedrijf wordt opgepompt en zo komt het uiteindelijk weer uit de kraan. Het water op Vlieland is van ons allemaal en is voor een paar grijpstuivers beschikbaar. Het verhaal van Wij Water wordt verteld tijdens het zondagochtendprogramma in de Bolder, de watercocktail-ontvangst bij de boot en in waterbar BRAK.

Waterbar BRAK

De waterbar BRAK is een werkend schaalmodel van de waterkringloop en maakt zoetwater uit zeewater. Bij BRAK geniet je van bijzondere en smaakvolle watercocktails, (ijs)thee gekweekt op de festival-compost, siropen met Vlielands water en bier gebrouwen van puur duinwater. Zie water zoals u het nog nooit zag. Meer weten over (Wij) Water? Vraag het onze waterbaristas. Een project van Lab Vlieland, Dopper, Into The Great Wide Open, Weltevree Rooie Jas, Vitens en Monnik.

De opwekking van de Watermeent

Met o.a. Sef, Hiske Versprille, Leopold Messan, Thijs Middendorp en Edwin Gardner.

Het wordt een even absurd als interessant programma: de opwekking van De Watermeent op zondagmorgen in de De Bolder. Onder de bezielende leiding van Yousef Gnaoui, alias Sef, geven tal van voordrachtkunstenaars in woord en gebaar gestalte aan de verklaring van ‘ons water’ tot een gemeenschappelijk goed.Vlielands water is van ons allemaal. Dat is een recht. Maar dat recht brengt ook een plicht met zich mee. Daarover gaat het in ‘Wij Water’. Een verhaal dat ook tot uiting komt in BRAK - de waterbar ‘Bij De IJsbaan’ en op de ‘watercocktailontvangst’ bij de boot.

Aanvang zondag 3 september 11:30 uur in De Bolder ‘Wij Water’ wordt mogelijk gemaakt door Dopper, Weltevree, Studio Rooiejas, Lab Vlieland, Monnik en Vitens.

5. De incentives de juiste kant op zetten – kWh afrekenen

Thuis betaal je voor je stroomverbruik: hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. Wel zo logisch. Op festivals is dat anders en rekent de stroomverbruiker (cateraar, podium etc.) af per grootte van zijn stroomaansluiting. Meten op een locatie met een tijdelijke stroomvoorziening is namelijk lastiger dan het lijkt. Lab Vlieland slaat de handen in één met Innofest en doet deze zomer een aantal pilots. Samen met Watt-now en F&L wordt tijdens het festival al het verbruik in kaart gebracht, teruggekoppeld aan de verbruiker en slim afgerekend. Op deze manier loont het om minder stroom te verbruiken. Zo kan het stroomverbruik van het festival fors omlaag. Helemaal nieuw in de festivalsector, maar hopelijk in de toekomst niet meer weg te denken.

De stroomgebruikers gaan nu nog virtueel afrekenen wat zij gebruiken. Degenen die het zuinigst omgaan met hun stroom zullen in de nabije toekomst maximaal worden beloond met een veel lagere stroomrekening.

6. Drinken uit hardcups

Drinken met een kleinere voetafdruk kan zo eenvoudig zijn als hardplastic bekers.

Op Into The Great Wide Open drinken we uit hardcups en dat is goed voor het milieu. Plastic wegwerpbekers zorgen, letterlijk, voor een berg plastic afval. De hard plastic bekers blijven het hele festival (en daarna) in gebruik. Vieze bekers worden ingezameld en afgewassen in water waar we op sommige locaties nog wat anders slims mee doen: toiletten doorspoelen.

7. Lab Vlieland's werkplaats

De werkplaats is onderdeel van Lab Vlieland waar duurzame én sociale oplossingen voor festivals worden ontwikkeld en verhuurd.

Lab Vlieland Roggen

Triomf, Lab Vlieland en het festival ontwikkelden Rog: een tentluifel om uit te wisselen en (heel) vaak te gebruiken.

In 2014 zijn speciaal voor Into The Great Wide Open een aantal tentluifels ontwikkeld. Een rog van 6x6 meter zonder scheerlijnen met een esthetische vormgeving maar vooral functioneel, verplaats- en schakelbaar. Bij (plotselinge) verslechterde weersomstandigheden, zoals regen is de Rog snel op te zetten om te dienen als overkapping. Zelf een feestje? De roggen zijn te huur.

Lab Vlieland Prikkabel

Een leuke slinger met mooie lampjes, maar dan 1,5 kilometer lang, energiezuinig en gewoon voor in het stopcontact.

Voor wie nog nooit van popa lichtmasten heeft gehoord: dat zijn lichtmaster met meestal fel licht, soms een eigen (fossiele) dieselaggregaat en missen net wat sfeer. Een energiezuinig alternatief was eenvoudig te bedenken: een lange slinger met een hoop mooie en zuinige led-lampjes. We zijn er mee aan de slag gegaan en kijk eens: Er brandt licht.

8. Saberbeads

Triomf en Lab Vlieland verlichten je pad met zuinige ledlampen op accusetjes: de Saberbead. Deze zuinige doorlusbare ledlampen helpen je in het donker van locatie naar locatie.

9. Gratis drinkwater / PET-vrij festival

Een watertappunt waar bidons kunnen worden gevuld. Tijdens het festival worden geen plastic flesjes water meer verkocht of geschonken.

Into The Great Wide Open en Lab Vlieland zijn liefhebbers van kraanwater, maar we zijn al helemaal fan als het gaat om het Vlielandse kraanwater: W.A.D. Hier komt het kraanwater van de Vlielandse duinen en het is lekker, gezond en goed voor het milieu. Vergeleken met gebotteld water is W.A.D. zelfs honderd keer duurzamer en ook nog eens duizend keer goedkoper: gratis in dit geval. Ook bij de Fountain of Wayne en bij iedere bar op het festival is gratis kraanwater verkrijgbaar.

10. Bekerbar en grijs spoelwater

Het spoelwater van de barren op het sportveld wordt hergebruikt om toiletten door te spoelen: Grijs water.

De helft van alle toiletten op Into The Great Wide Open wordt gespoeld met dit grijze water. Op een aantal locaties gebruiken we het spoelwater van de barren om het toilet mee door te trekken. Warm water uit de vaatwasser gaat met een sopje door het toilet.

Innofest

Innofest zet festivals in als levende laboratoria, omdat het eigenlijk minimaatschappijen zijn met dezelfde vraagstukken rondom energie, water en logistiek als buiten de festivalhekken. Innofest biedt creatieven, ondernemers, bedrijven en studenten tijdens het festival de ruimte om te experimenteren, door hun ideeën te onderzoeken en duurzame prototypes te testen. En als het binnen een festival werkt, zou het zomaar ook in de echte wereld kunnen werken. Lees hier meer over de Innofest projecten op Into The Great Wide Open.

Duurzaamheid op de kaart


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland