home-icon
menu

Een initiatief van Noord-Nederland om festivals in te zetten als living labs om zo innovatie te versnellen. Ontstaan door samenwerkingen tussen festivals die naast muziek ook om andere thema’s draaide, zoals innovatie. O.a. Eurosonic Noorderslag, Welcome to the Village en Into The Great Wide Open bundelen hun krachten om zo nóg meer uit de innovatieve projecten te kunnen halen.

Innofest op Welcome to the Village

Afgelopen vrijdag vond op Welcome To The Village de bijeenkomst plaats. Innofest is een initiatief van Noord-Nederland om festivals in te zetten als living labs om zo innovatie te versnellen. Het is ontstaan na vele samenwerkingen tussen de festivals die naast muziek ook om andere thema’s draaide, zoals innovatie. Eurosonic Noorderslag, Welcome to the Village en Into The Great Wide Open bundelen hun krachten om zo nóg meer uit de innovatieve projecten te kunnen halen. Wanneer je op het festival het bruggetje overgaat kom je bij Baaijduin waar de Innofestbijeenkomst plaatsvond. Speciaal voor het festival hebben bouwkunde studenten van de NHL Hogeschool een duurzaam amfitheater van strobalen gemaakt en worden er verschillende sessies gehouden, waaronder de Innofest bijeenkomst.

Innovatie op festivals

Eurosonic Noorderslag lanceerde drie jaar terug EPIC: European Production Innovation Conference. Dit is eenconferentie die in januari naast de muziekconferentie van Eurosonic Noorderslag in Groningen plaatsvindt en zich richt op innovatief produceren. Into The Great Wide Open zet in met Lab Vlieland, van origine de duurzame werkplaats van Into The Great Wide Open. Inmiddels is er veel succes geboekt in het samenbrengen van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en creatieven. Bijvoorbeeld met het project ‘De Stille Vloot’, waar in samenwerking met Tesla de mogelijkheden van elektrisch vervoer tijdens een evenement werd onderzocht. De testcase heeft zich breder bewezen dan alleen op het festival zelf, want ook de TCR-lijnbus op Vlieland is vervangen door een elektrische variant. Bij het lab draait het om innovatie om de wereld beter te maken waarbij het festival wordt ingezet als testplek. Welcome to the Village brengt met DORP innovatie in contact met de popcultuur doormiddel van een testplek. DORP is een onderdeel van het popfestival Welcome to the Village dat op 17, 18 en 19 juni in Leeuwarden plaatsvond. Het is een locatie aan het water en oogt experimenteel als een laboratorium of proeftuin. Er wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen voor de duurzame ambitie van het festival met een team dat bestaat uit wetenschapper, techneuten, ondernemers, creatieven, kunstenaars en het publiek. Welcome to the Village werkt hier nauw samen met mensen van de TU Delft, NHL Hogeschool, kunstenaarscollectief WERC, architectenbureau ALB Surroundings, ondernemers en andere partijen.


Het programma

De drie participerende festivals met allen verschillende innovatieprogramma’s vormen samen een keten van laboratoria. Het doel hiervan is om van het Noorden knooppunt van innovatie te maken en festivals als vliegwiel te gebruiken. De diverse eigenschappen van de festivals zorgen voor meerwaarde. Zo vindt Eurosonic Noorderslag in januari plaats middenin het centrum van Groningen, Welcome to the Village in hartje zomer en Into The Great Wide Open op een Waddeneiland. Het doel is om enerzijds innovatie aan te gaan waar het festival iets aan heeft.

Echter, uiteindelijk ligt het grootste belang in het inzetten van festivals voor innovatie waar juist de rest van de wereld iets aan heeft. In sommige gevallen heeft een festival namelijk niet eens direct baat bij innovatie, maar ligt de meerwaarde in het vinden van oplossingen voor een uitdaging in de maatschappij of voor bedrijven. De drie festivals ambiëren om een festival te gebruiken als middel om innovatie te versnellen: Als een ‘living lab’. Momenteel zijn ‘living labs’ vooral wijken of natuurgebieden die vaak in de jaren waren gevormd. Bij een festival wordt een living lab gebouwd vanaf nul. Dit maakt festivals tot een ideale testomgeving, omdat er vrijheid is om de oplossingen tijdelijk te testen. Doordat er verschillende festival meewerken, is het bovendien mogelijk om in verschillende omgevingen dezelfde innovatie te toetsen. De directe link met het publiek maakt dat de eindgebruikers in aanraking komen met de innovatie. Daarnaast vinden door de unieke combinatie van festivals met innovatie cross-overs plaats: creatievelingen brengen een extra dynamiek van het vinden van nieuwe oplossingen.

Het idee is om in 2016 op de participerende festivals verschillende innovaties te testen. Er komt een jaarlijks programma met een innovatieprogrammeur die de kwaliteit van het programma waarborgt. Vervolgens is de ambitie om in 2017 t/m 2020 uit te breiden door meer participerende festivals en meer innovaties.

Meer weten over Innofest? Inmiddels is het programma gelanceerd en heeft het naast een eigen website ook een plek op labvlieland.nl.

Meer weten over DORP? In de documentaire die de Fin Joel Kinnunen maakte zijn de projecten in beeld gebracht en komen de initiatiefnemers aan het woord.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland