home-icon
menu

EPIC staat voor European Production & Innovation Conference en is een onderdeel van Eurosonic Noorderslag in de Oosterpoort. Jaarlijks komt de wereldwijde muziek- en festivalindustrie hier samen om nieuwe plannen te smeden en te horen over de nieuwste ontwikkelingen. Lab Vlieland organiseerde een panel over het delen van kennis over duurzaamheid op festivals, ging in gesprek over een groene festivaldatabase, vertelde over circulariteit op ITGWO en maakte de lancering van de Nederlandse vertaling van de Powerful Thinking Guide mede mogelijk.

Eind vorig jaar maakten we flinke stappen met onze duurzame festival-database. Alle basisfuncties werden op een rij gezet, de eerste toolkits, case studies, rekentools, leveranciers en onderzoeken werden verzameld en de ‘proof of concept’ werd getest. In het panel op EPIC/ESNS werd een publieke focusgroepdiscussie gevoerd en met die uitkomsten gaan we verder met de ontwikkeling. Vragen, ideeën of participeren? Mail ons!

Steeds meer festivals willen verduurzamen, maar weten niet hoe dit aan te pakken. Innovaties volgen elkaar snel op, het is dus lastig in te schatten wat te doen, laat staan wat de meest duurzame opties zijn. Tegelijkertijd is er vanuit gemeenten een beweging gaande om de festivalsector steeds strengere eisen qua duurzaamheid op te leggen d.m.v. de benodigde vergunningen.

Bijna 2 jaar geleden lanceerden we samen met een coalitie van festivals en overheden: Innofest. Het initiatief draait nu twee festivalseizoenen mee en gaat als een speer. En daar zijn we trots op! Vanaf het begin vervult Lab Vlieland een belangrijke inhoudelijke rol in het vormen van het programma. Het geeft het LAB de mogelijkheid om een gedeelte van haar programma verder te helpen in het langs-festivals-reizende Innofest. Wat concreet betekend dat we met Innofest een deel van onze initiatieven kunnen versnellen. De initiatieven waarvoor het testen op een festival een logische stap is, krijgen een plek binnen Innofest. Voor start-ups betekend dit dat we iets concreet kunnen bieden, namelijk een plaats op Innofest. 

Bron: Innofest

Water is een groot goed. En in het bijzonder het Vlielandse water. Om dat te vieren werd op Into The Great Wide Open een Watermeent opgericht waarmee ‘ons water’ tot een gezamenlijk goed werd verklaard – Wij Water. Waar de leden (lees: alle gebruikers van het water) verantwoord mee om zouden moeten gaan. Het verhaal over de meent werd verteld in BRAK, tijdens het zondagochtendprogramma en nu ook in de mini-docu.

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid waarop duurzame initiatieven wat van zich laten horen. Lab Vlieland is intussen enkele jaren actief met het aanjagen van die duurzame transitie. Zoals op Vlieland en tijdens Into The Great Wide Open. Maar ook een heleboel andere projecten op heel wat andere plekken. Over een week nemen we bijvoorbeeld deel aan een aantal panels op ADE Green 2017 waar we vertellen over onze meest recente projecten en onze visie op de duurzame transitie. Welke panels lees je hieronder.

Een week voor Into The Great Wide Open zeilde stichting Men Who Sail kunstinstallaties, 2100 liter speciaalbier, ruim 400 dozen biologische wijn en 60 dozen siroop naar Vlieland. Het is de vijfde keer dat de stichting de producten op een duurzame manier van Amsterdam naar het festival vervoerd. Tijdens het 5-jarig jubileum gingen we een stap verder. Met de ambitie om een CO2-vrije vrachtlijndienst op te zetten werden de extra fietsen na afloop van Vlieland naar Terschelling vervoerd. Het vervoer vanuit Amsterdam was wederom een succes terwijl er bij het vervoer tussen de Waddeneilanden nog wat verbeterpunten zijn.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland