home-icon
menu

Tijdens de start van elektronisch muziekfestival op woensdag 17 oktober werd er een lamp geschenen op duurzaamheid. Lab Vlieland was een van de smaakmakers op ADE green met drie programmaonderdelen: Fossielvrij transport voor festivals, kWh afrekenen en de weg naar afvalvrije publiekterreinen. Lees hieronder verder.

Lab Vlieland te gast op ADE Green Conference 2018

Het opstarten van een volledig afvalvrije festivalcultuur en samenleving komt nu wel heel dichtbij. Met festivals als tijdsgebonden pop-up samenlevingen zijn zij de perfecte plek voor het delen van nieuwe innovaties op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Tijdens ADE Green staken de volgende onderwerpen de kop op en werd er volop gepraat over alternatieve voor energieopwekking, het verwerken van afval en festivaltransport.


Fossielvrij transport voor festivals

Het implementeren van blauwe diesel in festivalvervoer was een van de onderwerpen. Aan de hand van deze biodiesel wordt de CO2 uitstoot van het bouw-, breek- en artiestenvervoer beperkt tot 85%. Om bijvoorbeeld de totale CO2-uitstoot van Into The Great Wide Open te beperken, reed 90% van alle festivalvoertuigen op tweede generatie biobrandstof of elektrisch.  Door het fossielvrije alternatief werd zo'n kwart van de transport CO2 bespaard. Lab Vlieland hoopt hierop voort te borduren bij andere festivals.


KWh afrekenen

Voor ieder evenement vormt een tijdige inventarisatie van energiegebruikers de basis voor een energieplan. Hoe gedetailleerder deze inventarisatie, hoe efficiënter het plan. Door een gebrek aan kennis en/of tijd wordt veelal alleen de behoefte van het aantal stroomaansluitingen geïnventariseerd. De opwekking van energie aan de hand van aggregaten is populair in de festivalsector, ± 95% van de energie op festivals wordt opgewekt door diesel aggregaten.

Diesel vervangen voor alternatieve brandstof biedt een mogelijke tussenoplossing en er zijn steeds meer accuoplossingen te verkrijgen, al dan niet met zonnepanelen. Maar enkel deze nieuwe technieken kunnen de enorme energievraag niet voorzien. Uiteindelijk zal een combinatie van deze technieken de meest schone en betaalbare oplossing bieden. Naar aanleiding van de onderwerpen op ADE merkten we dat het incentive sterker wordt en steeds meer de juiste kant op stuurt.
 




Afval = Grondstof

Met het programma op Into The Great Wide Open werd al het composteerbare materiaal op de festivalterreinen en achter de schermen verzameld in aparte bakken. Cateraars gebruikten composteerbare borden, servetten en servies en voor het eventueel restafval waren er kleine opvangbakken. In de aankomende jaren zal Lab Vlieland dit project verbeteren en een helpende hand bieden aan geinteresseerde festivalorganisaties om een volledig circulaire festivalcultuur tot stand te brengen.
 

Naast voorgenoemde onderwerpen in de panels interviewde Resident Advisor Lab Vlieland over de duurzamere transport en reis mogelijkheden waar het Lab voor festivals aan werkt en vond er aan het eind van de dag nog een spetterende ‘Matter’ bijeenkomst waarin het Lab deel uitmaakt van een pionierscommunity, waar met een radicaal ander perspectief wordt gekeken naar de inzet van festivals voor een betere wereld.
 

De festivals als pop-up steden, het hiervan opbouwen als oerbossen en ecosystemen, het gebruik hiervan als opensource deelplekken van data en innovatie pogingen, het loslaten van traditioneel eigenaarschap en verdienmodellen, machines die basisinkomen genereren, lerende gemeenschappen ondersteunen wordt zichtbaar in het licht aan het eind van de tunnel.

Wat al deze zaken precies met elkaar gemeen hebben en hoe die vorm gaan krijgen op de festivals waar het Lab bij betrokken is, zal binnenkort duidelijk worden. Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg Lab Vlieland op haar online kanalen.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland