home-icon
menu

Sinds de allereerste editie zet Into The Great Wide Open zich in om het festival zo duurzaam mogelijk te organiseren. De kennis en kunde die daaruit voortvloeien worden waar mogelijk gedeeld met de rest van de wereld. Aldus stond Into The Great Wide Open mee aan de wieg van Lab Vlieland en Innofest. Elk jaar zet Into The Great Wide Open weer een forse stap voorwaarts richting een circulair festival. Door reizen naar Vlieland fossielvrij te maken en alle afval tot grondstof te verheffen. Lab Vlieland ontwikkelt het duurzaamheidsprogramma op en om het festival, en probeert deze elk jaar weer te innoveren. 

Een circulaire wereld? Een samenleving waarin binnen ecologische grenzen van haar omgeving wordt gewerkt. Door grondstoffen oneindig her te gebruiken in gesloten kringlopen en energie te gebruiken afkomstig uit hernieuwbare (fossielvrije) bronnen.

Goede Reis
Het transport van mensen en spullen rondom Into The Great Wide Open zorgt voor zo’n tweederde van de totale CO2-uitstoot van het festival en gebruikt een enorme hoeveelheid fossiele brandstof. Om dit aandeel te verminderen is het Goeie Reis-programma ontwikkeld. Met Goeie Reis is een reis naar Vlieland gemakkelijk, aangenaam en ook nog eens duurzaam. Een aantal handzame adviezen. 

Zonder bagage naar Into The Great Wide Open? Dat kan met de fossielvrije bagageservice, waarbij PostNL alle spullen van thuis naar de camping brengt. Geen gesjouw meer dus. Zo wordt het nog makkelijker om de auto te laten staan en met festivalbus of trein te reizen. De service is hier te boeken. (en helaas alleen beschikbaar vanuit de Randstand naar Kampeerterrein Stortemelk).
 

Festivalbussen.nl rijdt op 2e generatie biobrandstof naar Harlingen. Speciaal voor Into The Great Wide Open wordt er op biobrandstof gereden, waarmee de CO2-uitstoot met 85% vermindert. De bussen rijden van Amsterdam en Utrecht naar de terminal in Harlingen. Boek hier de busreis.

Liever met de auto? Zorg dan sowieso dat alle stoelen bezet zijn. Een service als blablacar is daar een handig hulpmiddel bij.​ Maar ook een auto kan fossielvrij rijden tegenwoordig. Een dieselauto tanken met biobrandstof levert al een CO2-besparing van 85% op. Deze biobrandstof (blauwe diesel) is in Friesland op verschillende plaatsen verkrijgbaar. ​Met een elektrische auto op groene stroom is ook een duurzame reisoptie.

Liever zeilen? ZuiverVaren zeilt een week voor het festival naar Vlieland en heeft enkele plekken beschikbaar voor passagiers. Meer weten, neem contact op met ZuiverVaren.

Naast de bagageservice en reisopties wordt een groot deel van de spullen fossielvrij vervoerd. Ook rijden alle festivalvoertuigen elektrisch of op biobrandstof en komen veel cateraars en leveranciers op fossielvrije brandstof naar het festival.

Afval = grondstof
Vorig jaar sloot Into The Great Wide Open een groot deel van z’n organische rest-cirkel. Het doel in 2018: een festival zonder afval. Hoe dat kan? Door alles wat verkrijgbaar is op het festivalterrein her te gebruiken, te recyclen of ter plekke te composteren. Er is dan geen afval om te verbranden. Enkel nog grondstoffen die continu hergebruikt kunnen worden.

Bierglazen, keramieken-borden en bestek wordt afgewassen en hergebruikt. Glas en papier wordt gerecycled. Groenafval, etensresten, wegwerpservies, bestek en koffiebekertjes worden lokaal gecomposteerd. Waar een composthoop normaal een half jaar over doet, gaat dat met de snel-composteermachine van Ecocreation in één etmaal. De festival-compost (voor gebruik in eigen tuin) is verkrijgbaar in De Winkel. Leuk voor thuis en lekker voor de planten.

Goede energie
De hele energievoorziening van het festival is fossielvrij. Door grote batterijen, groene netstroom en enkele aggregaten op biobrandstof in te zetten. Maar ook door energiegebruikers per kWh te laten betalen om energiebesparing te stimuleren.

Het Goeie Reis-programma is ontwikkeld door Into The Great Wide Open, Lab Vlieland, PostNL, Bagagevervoer Wietze de Boer, Goodfuels, festivalbussen.nl en ZuiverVaren.

Afval = grondstof is ontwikkeld door Into The Great Wide Open, Lab Vlieland, EcoCreation, Kampeerterrein Stortemelk en Green Deal Afvalvrije Festivals.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland