home-icon
menu

Tijdens het Here Comes the Summer festival op 30 april en 1 mei 2017 kwam een groep van twaalf creatieve denkers, bedrijven en kunstenaars samen op Vlieland om over het vraagstuk Kraanwater het nieuwe goud te spreken.

Raad van Twaalf

Kunstenaars, studenten, bedrijven, start-ups en ontwerpers zoeken vernieuwende oplossingen voor het versnellen van de overgang naar de biobased economy

Go Fishing

In samenwerking met Human en de opleiding journalistiek van UvA onderzochten jonge journalisten projecten op het gebied van duurzaamheid grondig. De onderzoekers/journalisten vormden teams met animators, filmmakers en andere creatieven.In samenwerking met Human en de opleiding journalistiek van UvA onderzochten jonge journalisten projecten op het gebied van duurzaamheid grondig. De onderzoekers/journalisten vormden teams met animators, filmmakers en andere creatieven.

Write Here Write Now

Vormgevers, creatievelingen, ontwerpers, scheppers, festivals, kunstenaars, schrijvers, filmmakers: de creatieve industrie zit er vol mee. Wetenschappers binnen de creatieve industrie kunnen de creatieve professionals echter niet altijd vinden, en vice versa. Zijn festivals de juiste fieldlabs om bruggen te bouwen en elkaar beter te vinden? 20 wetenschappers en professionals dachten erover na tijdens Into The Great Wide Open.

CLICK NL Sessies

Een ander geluid, met de blik vooruit. Dat is het motto van de serie lezingen die we in de zomer van 2016 op Kampeerterrein Stortemelk organiseerden. Lezingen van spraakmakende figuren als Govert Schilling, Samuel Levie, Simon Rozendaal en Joost Platel. Lezingen die de geest van de badgast en de eilander slijpen. En vooral ook lezingen die een progressieve inslag hebben.

Andere Geluiden, De Blik Vooruit

Lab Vlieland komt voort uit de festivalwereld, een sector waarin we ons thuis voelen. Zo is Innofest voorgekomen uit het Lab: Een samenwerking tussen festivals, provincies, kennisinstellingen en bedrijfsleven in Noord Nederland waarbij festivals worden ingezet als proeftuinen voor innovatie. Naast dit alles runt Lab Vlieland een werkplaats. Een klusbedrijf dat voor diverse opdrachtgevers duurzame festivalproductie-onderdelen uitvoert. Hier worden ideeën tastbaar gemaakt en in de praktijk gebracht.

De Werkplaats

Festivals openstellen als proeftuin en aanjager van innovaties. Dat is het doel van Innofest, een samenwerkingsverband tussen acht festivals in Noord-Nederland dat vorige week onder grote belangstelling gelanceerd werd op Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Met steun van lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven moet Innofest ook bijdragen aan een beter en innovatiever ondernemersklimaat in Het Noorden. Lab Vlieland is vanaf het begin bij Innofest betrokken geweest.

Innofest

In samenwerking met Human dagen we met een workshop Onderzoeksjournalistiek jonge journalisten uit om projecten op het gebied van duurzaamheid grondig te onderzoeken en hiervan verslag te doen. De onderzoekers/journalisten vormen teams met animators, filmmakers en andere creatieven. Ze werken binnen de workshop intensief samen en zoeken originele, aansprekende manieren om hun verhaal te publiceren.

Onderzoeksjournalistiek

De Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben in 2007 een stevige gezamenlijke ambitie geformuleerd om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening. Deze ambitie is vastgelegd in het ambitiemanifest Waddeneilanden ‘De energieke toekomst’ en in september 2007 door alle eilander gemeenteraden ondertekend.

Gemeente Vlieland gaf Lab Vlieland de opdracht om de rol van aanjager te vervullen in het verwezenlijken van deze ambitie. Op deze pagina vind je alle informatie over dit project.

Vlieland energie-onafhankelijk in 2020

Vanuit Universiteit Twente onderzochten internationale studenten in opdracht van Lab Vlieland de afvalstromen op Vlieland, met de focus op innovatie ter bevordering van zero food waste. Uit dit onderzoek bleek dat er op het eiland nog geen afval wordt gerecycled. Op Into The Great Wide Open 2014 liet onder andere het kinderprogramma zien hoe je op een goeie, leuke manier afval kunt hergebruiken.

Onderzoek Innovatie Afvalstromen

Onder de naam De Stille Vloot kreeg duurzamer transport (o.a. Elektrisch rijden) een prominente plek binnen het programma van Into The Great Wide Open op Vlieland. Het doel van deze exercitie was om de mogelijkheden van elektrisch vervoer tijdens een evenement verder te onderzoeken: in welke mate is het praktisch, wat levert het op aan reductie van CO2-uitstoot en wat zijn alternatieve mogelijkheden voor de accu’s. De Stille Vloot moest een opmaat zijn naar de koppeling van elektrische transportmiddelen aan de stroomvoorziening op het festivalterrein.

De Stille Vloot

Vanaf 2011 is Into The Great Wide Open bezig met een kraanwaterproject. Het doel was om minder of geen pallets met flesjes Spa Blauw naar het eiland te varen, maar het duinwater op het eiland zelf te drinken. Lab Vlieland heeft het kraanwaterproject op zich genomen en richt zich daarbij op het festival en het eiland.

Kraanwaterproject

Een menu vol handige, duurzame producten en diensten voor evenementen. Lab Vlieland ontwikkelde een menukaart, iedere producent of festival kan items aandragen voor het menu. Een aantal van de diensten of producten op deze menukaart zijn door Lab Vlieland ontwikkeld, sommige in samenwerking of geheel door anderen. Wij nodigen anderen van harte uit om concrete producten aan te leveren die bij kunnen dragen aan ons menu.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland